Lezing ‘Ketters en papisten: 500 jaar Reformatie en Contrareformatie in Turnhout en de Kempen’ door dr. Gert Gielis op donderdag 14 september 2017

In het kader van de herdenking van 500 jaar Reformatie is er op donderdag 14 september om 20 uur in het Taxandriamuseum een lezing rond dit thema.

In 1517 leidden 95 controversiële stellingen van een Wittenbergse theologieprofessor onverwacht en ongewild tot een theologische hetze zonder weerga. In de nasleep van Maarten Luthers onverzettelijke protest raakte de wereld van het westerse christendom van Noord tot Zuid in beroering. Antwerpen groeide daarbij al snel uit tot een van de brandpunten van de Reformatie. En wanneer het daar regende, druppelde het in de Kempen. Ook in Antwerpens achtertuin sijpelden reformatorische ideeën door, tot ze na een lang gistingsproces culmineerden in felle anti-Roomse actie tijdens de Beeldenstorm. Hoe verliep eigenlijk de verspreiding van ‘de Reformatie’ in de moeilijk doorgrondelijke Kempen?

In deze lezing voert Gert Gielis ons langs de sporen van reformatorische bedrijvigheid in Turnhout en de Kempen en duidt deze tegen de bredere politiek-religieuze ontwikkelingen in de Lage Landen en daarbuiten. Daarnaast laat hij zien hoe wereldlijke en kerkelijke autoriteiten reageerden op de opkomst van de Reformatie en wat de resultaten van deze ‘contra-reformatorische actie’ waren. Een verhaal met nieuwe inzichten over een fascinerend hoofdstuk uit onze geschiedenis.

U bent van harte welkom. De toegang is gratis.