Lezing op donderdag 5 oktober 2017: “De site van het Kursaal van Turnhout, van de bronstijd tot nu” door Jan De Beenhouwer, Stephan Delaruelle en Bert Hendrickx

Op donderdag 5 oktober om 20.00 uur houden de archeologen Jan De Beenhouwer en Stephan Delaruelle en historicus Bert Hendrickx een lezing

op de zolder van het Taxandriamuseum, Begijnenstraat 28.

De laatste tien jaar hebben opgravingen in en om het centrum van Turnhout aangetoond dat de historische stad minstens teruggaat tot de 11de-12de eeuw. Aan de hand van de verschillende onderzoeken en recent de opgravingen aan het Kursaal leggen we de puzzel van de middeleeuwse vrijheid die uitgroeide tot stad. Daarbij is één ding duidelijk:  hoe meer we te weten komen, hoe meer nieuwe vragen er zijn waar verder archeologisch onderzoek een antwoord op kan geven.

In de zomer van 2016 onderzocht een team van archeologen de ondergrond van het voormalige zwembad, het Kursaal op de Grote Markt van Turnhout. Hierbij vonden ze vele interessante sporen uit verschillende periodes. Vooral de eeuwenoude kelder met tongewelven sprak tot de verbeelding. Nu alle relicten onderzocht werden, brengen archeologen Stephan Delaruelle en vooral Jan De Beenhouwer hierover een boeiend verhaal.

Bert Hendrickx brengt vervolgens het bouwhistorisch verhaal van het Kursaal, als zwemdok, cinema en cultureel centrum avant la lettre. Maar ook de periode vóór 1935 toen dit nog een statig herenhuis was met een rijke geschiedenis, komt uitgebreid aan bod.  Aan de hand van archiefonderzoek,  interviews en vooral veel beeldmateriaal wordt een verloren stuk Turnhoutse geschiedenis gereconstrueerd.

Iedereen is welkom; de toegang is gratis.