Slag bij Turnhout. Jan Luyken (1681)

Het verhaal van de Turnhoutse molens (4/10/18)

Lezing door Christian Raskin: ‘Het verhaal van de Turnhoutse molens’, donderdag 4 oktober om 20 uur

Op donderdag 4 oktober 2018 om 20.00 uur zal Christian Raskin een lezing houden op de zolder van het Taxandriamuseum, Begijnenstraat 28.

Molens maken zonder twijfel deel uit van ons rijke erfgoed. Watermolens bestonden al vóór de geboorte van Christus; windmolens vonden met zekerheid hun ingang in de 12de eeuw en wel in Vlaanderen. Vooreerst wordt dieper ingegaan op de soorten molens en meer specifiek op de werking van graanwindmolens. Na een overzicht van specifieke molenterminologie beschrijft de spreker de geschiedenis van de elf Turnhoutse graanwindmolens, waarvan er nog twee bestaan en slechts nog één maalvaardig is.

Op basis van archiefonderzoek, oude kaarten, tekeningen en vooral vele foto’s komen deze (verdwenen) molens even opnieuw tot leven.

Christian Raskin is een geboren en getogen Turnhoutenaar, geboren op de Grote Markt in 1946 als afstammeling van de families Raskin, Cleeren, Caron en Boone. Hij is burgelijke ingenieur mechanica (KULeuven, 1973) en heeft steeds gewerkt op de koperafdeling van de MHO in Olen (later Umicore en Aurubis). Daar was hij technical commercial manager.

In 2008 ging hij met pensioen. Door zijn passie voor mechanica volgde hij een molenaarscursus bij de vzw Levende Molens en is hij nog steeds actief op de molen Arbeid Adelt in Weelde en bij gelegenheid ook op de molen ‘De Groten Bentel’ van Lou Jansen in Turnhout.