Lezing 9/10/2024: De Boerenkrijg
Woensdag 9 oktober 2024
Prof. em. Fred Stevens
De Boerenkrijg
Op woensdag 9 oktober 2024 om 20.00 u zal em. prof. Fred Stevens een lezing houden op de zolder van het Taxandriamuseum, Begijnenstraat 28.
Traditioneel wordt aangenomen dat de Boerenkrijg begint te Overmere op 12 oktober 1798 (19 oktober volgens de Franse minister van Oorlog). Na een kort feitenverhaal wordt nader ingegaan op de oorzaken van deze opstand. Cruciaal hierbij is de vraag of de revolte een gevolg is van de invoering van de conscriptie, of dat zij haar oorsprong vindt in de maatregelen tegen de religie van de revolutionairen, dan wel in acties van Groot-Brittannië of van emigranten. Ook de vraag in welke mate het een gevolg is van een ontwrichting van een ‘oude organische’ maatschappij tegenover een ‘moderne rationele’ maatschappij komt aan bod. Of de benaming ‘Boerenkrijg’ echt de lading dekt, kan worden betwijfeld. De meeste leiders behoren immers tot de plattelandsburgerij. Er wordt verder ingegaan op de vaststelling dat de Boerenkrijg vooral gesitueerd kan worden in de Vlaamse en Duitse (Luxemburg) departementen en op het verschil tussen de situatie in het graafschap Vlaanderen en het hertogdom Brabant.
In een tweede luik komt de erfenis van de Boerenkrijg aan bod. Vooreerst is er de literaire erfenis. Daarna wordt aandacht besteed aan de katholieke recuperatie van de opstand tijdens de viering van het eeuwfeest van de revolte in 1898, net als aan de vieringen in 1938 (140 jaar Boerenkrijg), de Van Gansenhulde in 1942, de 150ste verjaardag in 1948 en de herdenking van tweehonderd jaar Boerenkrijg in 1998. Vervolgens stelt zich de vraag of de Boerenkrijgers brigands dan wel vrijheidsstrijders zijn. Ten slotte wordt aandacht besteed aan het feit dat de Boerenkrijg evolueerde van een episode die bijgedragen heeft tot de Vlaamse emancipatie tot een kwijnende historische gebeurtenis, miskend door de huidige generatie Vlaamse universitaire historici, met de lotgevallen van het Boerenkrijgmuseum te Berlare als symbool.
Fred Stevens (°Ukkel 1953) studeerde rechten en geschiedenis aan de KU Leuven. Hij promoveerde in 1989 tot doctor in de rechten op een proefschrift over het Antwerpse notariaat tijdens de periode 1794-1814. Van 1982 tot 1993 was hij advocaat aan de balie te Antwerpen. Van 1982 tot aan zijn emeritaat in 2013 was hij verbonden aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid te Leuven.
Fred Stevens verricht onderzoek en publiceerde diverse boeken en artikels over de gevolgen van het Verlichtingsdenken en de Franse revolutie op de instellingen en het recht, over de universiteitsgeschiedenis evenals over de geschiedenis van het notariaat. Daarnaast beoefent hij ook publieksgeschiedenis. Hij werkte ondermeer mee aan De kleine geschiedenis van de Kempen in 20 dagen (2007-2009) en Turnhout van A tot Z (2016). Hij publiceerde, samen met A. Tixhon, De geschiedenis van België voor Dummies (2011). Hij is actief in verschillende wetenschappelijke en culturele binnen- en buitenlandse verenigingen. Hij is ook ondervoorzitter van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van de Antwerpse Kempen Taxandria.